Местната кухня е достойна да бъде и единствената Ви причина да
посетите Доспат. Тя предлага ястия, чиито автентичен вкус няма да откриете
никъде другаде.
—
Традиционна
кухня
Традиционната кухня на родопчани е вкусна и здравословна.Топлинната
обработка на продуктите се извършва основно чрез варене , печене и задушаване,
рядко чрез пържене.Традиционни подправки са магданоз, джоджен,чубрица,червен
пипер.Родопчани са известни със своето гостоприемство, защото гощават всеки гост
от сърце-и беден и богат и познат и непознат.
Всeки, който е бил в Доспат трябва да опита:
·
Боб(шарен
фасул, зелен фасул с кисело мляко, краве масло и чесън, сух фасул с пастърма);
·
„Топчета“
(зелеви сарми, направени от специален сорт зеле „лана“, който на цвят прилича
на лозов лист, но е много по-вкусен и сочен от него; сармите се завиват в млади
листа от алабаш),
·
„Градинско
зеле” (зеле от алабаш, пастърма, ориз, масло и червен пипер)
·
Агнешките ястия са популярни в Доспат. Голямо
приложение намира смляното (телешко) месо, от което се приготвят редица ястия-
кюфтета(пържени, на скара, печени на тикла), „Руло Стефани” и други.
·
Чеверме-печено
на шиш агнешко, шилешко месо, което може да се приготви по няколко начина-традиционно
на шиш , по селски-в зидан пещ , домашно-в домашна печка с дърва на фурна.
Много разпространена е капама по доспатски,
която се приготвя от различни видове меса, зелеви сърми, кисело зеле и
манатарка.
Традиция през пролетта и лятото са барбекютата
край язовира и по беседки.
·
Клин-родопската
баница,традиционно приготвяна от точени кори,ориз,сирене и яйца.
·
Пататник-ястие
от настъргани картофи, лук, яйцаи подправки,което се запича в тиган, като се
обръща от време на време до получаването на хрупкава коричка.
·
Ястия от
пъстърва-изобилието от пъстърва в района я прави любим специалитет на
жителите и гостите на града.
·
Любезните стопани посрещат гостите и с домашно
приготвено сирене, кашкавал, мляко, сладко от горски ягоди и боровинки.
— Салати
Картофена и млечна салата.
Градинските салати са доста характерни -
домати и маруля, често с няколко резена
пресен лук, чушки, зеле, моркови и други зеленчуци, зелева салата, „Шопска
салата”, ”Селска салата”.
Типични за Доспат са и консервираните
салати и туршии, кисело зеле, кисели краставички, мариновани и печени чушки и
различни видове напукани люти чушки, бобена салата, поради дългата зима.
— Десерти
Като десерт обикновено се предлага баклава,
реване, тулумбички, тиквеник, пити, кексове,халва и др.
—
Традиционните
напитки
Чайове
Бикови чайове(жълт кантарион, риган, мащерка, лайка, липа, шипка, глог,
зелен орех, хвойна, борово връхче), събрани и изсушени през лятото.
Сокове
„Сок от царници” - сок от черна боровинка
Джанков сок
Вишнев сок
Малинов сок
Капинов сок
Сок от бъз
Лангюр
Безалкохолна напитка от червена боровинка или киселица.
Бърканица
Традиционната безалкохолна напитка е бърканица - това е кисело мляко
разтворено с вода, получено след обезмасляването му.
Кафе
Ароматното кафе е съществена част от живота на хората в Доспат. Вари
се в "джезве" типична малка
метална кана. Поднася се с чаша чешмяна вода или минерална вода. Но
класическото еспресо е също така, в офертата на заведенията за хранене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар