ЛОВ И РИБОЛОВ

Риболов

Красивият язовир Доспат е пълен с пъстърва,червеноперка,костур ,шаран и др.Множество запалени риболовци от цяла България се събират тук през почивните дни и дълго след това разказват на приятелите си за рекордните си постижения в този спорт.Той става все по-атрактивен за почивка на българи, като през лятото почиващите стигат до над 3 хиляди на уикенд. Все повече са и гърците, които за час и половина стигат до родопския водоем през пункта Гоце Делчев - Драма.
На язовир "Доспат" целогодишно се лови пъстърва, лятото - на влачене, плувка и бомбарда, а през зимата на дупка.

Най-важното условие за успешен риболов е наоколо да няма хора и да не се вдига шум.Тъй като лятно време места без хора почти няма, по-добрият вариант е да се лови навътре или да се търси място, където има дълбочини близо до брега.За успешният риболов е задължително да има подхранка-гранули (размерът им зависи от дълбочината на местото), червеи и кускус.Кус-кусът обикновено или се оцветява или се бърка с кръв, далак.Поднасянето на храната трябва да става деликатно, но регулярно, най-добре с прашка. Характерно за Доспат е, че се правят серии от риби 3-4 бр., след което следва затишие.После отново серия и пак затишие.Това не се отнася за случаите, когато има скъсана садка, рибата е полудяла, и се лови на всичко и от всеки.
Ще ви предложим няколко успешни системи за риболов на плувка в зависимост от мястото, което сте избрали.

  Вариант 1 

При немного дълбок и полегат бряг, тихо време и когато няма хора наоколо ви препоръчваме да ловите на около 7-8 м от брега с пръчка 4м на дълбочина 1.20-1.50м. Основното влакно е добре да бъдае 0.12-10.14мм, повод 0.8-0.10мм, кука № 16-18 и плувка 0.5 гр. При този такъм периодичното стреляне на гранули, червеи и кус-кус ще имате гарантиран успех, ако има пъстърва наблизо. Добре е да експериментирате със стръвта. В зависимост от активноста на рибата можете да ловите на 1 до 3 червея на куката. Ако сe завъртят повече риби, можете да смените куката с по-голяма и дори плувката с по-тежка. Този тип места са едни от най-удачните през пролетта и ранното лято.

  Вариант 2

Когато започнат жегите, рибарите се увеличават пропорционално по брега на Доспат.Тогава е добре да търсите по-дълбоки места, където водата е по-студена и рибата е сравнително по-спокойна.При тези условия най-подходящо е да се лови с болонезе. Лови се на дистанция от 7-8м до 15-20м, на дълбочина от около пет метра.За подхранка се ползват отново гранула(от по-едрата), кус-кус и също така може да пробвате на слепен червеи. Плувката вече трябва да е по-голяма от 1.5 до 3 гр в зависимост от дълбочината, атмосферните условия, начина на кълване на рибата и дистанцията на гоято се замята.Линията е същата като при предишната система, но куката е по-голяма № 12-14.


  Вариант 3

При голяма жега и голямо движение по брега най-удачно е да се лови на английски риболов (30-40м), на булдо и дънните въдици.
Основното влакно при английския риболов трябва да е 0.14-1.16 и плувка около 10 гр. По това време на годината пъстървата се храни предимно в горните слоеве нап водата и се лови на 1.20 до 1.70м.Този тип риболов обаче е по-скоро на късмет и на чакане, ако има наоколо риба, тъй като е трудно да се поддържа добро хранително петно.Другата система е с булдо, вместо плувка и повод около 1.5м, за да може да се замята възможно най-навътре Както и дънните въдици на пружини, които се пълнят предимно с кус-кус.
В този период голяма слука имат тези, които влачат с лодки, като понякога се вади и по някоя риба на блесна от брега.
*****************************************************************************************

Лов
В горите около язовир Доспат е истинско Елдорадо за ловците.Многообразието на теренните форми, дървесната, храстовата и тревната растителност и, изобилието на изворни и речни води и ,различните  терени са естествените предпоставки за голямото животинско разнообразие. Територията на Доспат  се обитава от  благороден елен, муфлон, сърна, дива свиня, глухар.От хищниците обитават мечка, вълк, лисица, дива котка, видра, бялка, златка и язовец.
Изключително интересен и атрактивен е лова на глухар.


Той може да се осъществи всяка пролет от 15 април до 15 май ,лова включва предварително наблюдение на токовищата за да се определи точното място и дървета на които глухарът тукова.Наблюденията се правят преди и по време на разсъмване.Самото отстрелване на глухарът е желателно да стане към края на определения за ловуване период за да могат да бъдат оплодени женските.При желание може да се осъществи контакт с местната ловна дружинка и да се организира лов на този вид дивеч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДОСПАТ

Доспат е малко планинско градче, опияняващо със своите величествени гори и изключително чист въздух, който зарежда с енергия и жаж...