ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

ПАРК - МУЗЕЙ НА РОДОПСКАТА ЧЕШМА 

В местността Келтепе е изграден единствения по рода си Парк-музей на Родопската чешма.Музеят представлява алеи, по които има изградени макети на 45 чешми и  снимки на над 300, оригиналите на които са изградени и дарени за обществено ползване от жители на община Доспат. Посещението на Парк-музея предоставя добра възможност за излет сред природата и опознаване на един от най-характерните и традиционни за Доспат, занаяти - чешмарството.


СКАЛЕТО

Както в целите Родопи, така и в района на Доспат  има  множество артефакти и останки от древността, както и красиви природни забележителности.Едно от тези интересни места е "Скалето", западно от село Црънча. Мястото е древно светилище, използвано през късната Бронзова и през Желязната епоха. То представлява скално образувание, около което са се извършвали тракийски езически ритуали.В близост до местността Брез е открита могила с височина 2м. и диаметър 20-25м..Край село Црънча са запазени останки от древен тракийски и римски път, свързващ населеното място с Беломорието

РИМСКИ МОСТ – с.ЛЮБЧА

Друга забележителност останала ни от древността е Римският мост в село Любча. Дълга около километър горска пътека води туриста до него. Мостът , изграден от камъни и вар по традиционен за римляните начин, гордо се издига над река Осинска. Висок е 5-6 метра. През древността и средните векове около селото са отсядали гарнизоните на византийци, римляни, траки, османци и мостът е играл ключовч роля за бързото им придвижване на юг към Егейско море. Той е бил основна пътна артерия за военна и стопанска цел и по него често са минавали войските на хан Крум и хан Пресиян. Многото открити артефакти в местностите наоколо красноречиво говорят за това. В село Любча народната памет е съхранила спомена за тракийския певец Орфей с името на местността Орфенското.
ВОДОПАД – с.КЪСАК

Наскоро открита природна забележителност е водопадът край село Късак. Намира се на 0.5км. източно от селото. Падът на водата му е приблизително 8-9 метра. Особено интересен и живописен е през пролетта и есента, когато валят обилни дъждове. Вековната гора и водопадът представляват атракция за любителите и професионалните фотографи. В района на водопада е направено и място за пикник.


1 коментар:

  1. Много хубаво е замислен парк-музея на родопската чешма,но в града няма нито една указателна табела къде се намира и как да стигнеш до там.В дъното на една забутана уличка,където има табела за някакъв хотел,но не и за парка.И изглежда,че не се поддържа от както е направен и не е завършен на някои места.

    ОтговорИзтриване

ДОСПАТ

Доспат е малко планинско градче, опияняващо със своите величествени гори и изключително чист въздух, който зарежда с енергия и жаж...