МЕСТНА КУХНЯ

Местната кухня е достойна да бъде и единствената Ви причина да посетите Доспат. Тя предлага ястия, чиито автентичен вкус няма да откриете никъде другаде.
Традиционна кухня
Традиционната кухня на родопчани е вкусна и здравословна.Топлинната обработка на продуктите се извършва основно чрез варене , печене и задушаване, рядко чрез пържене.Традиционни подправки са магданоз, джоджен,чубрица,червен пипер.Родопчани са известни със своето гостоприемство, защото гощават всеки гост от сърце-и беден и богат и познат и непознат.
Всeки, който е бил в Доспат  трябва да опита:
·         Боб(шарен фасул, зелен фасул с кисело мляко, краве масло и чесън, сух фасул с пастърма);
·         „Топчета“ (зелеви сарми, направени от специален сорт зеле „лана“, който на цвят прилича на лозов лист, но е много по-вкусен и сочен от него; сармите се завиват в млади листа от алабаш),
·         „Градинско зеле” (зеле от алабаш, пастърма, ориз, масло и червен пипер)

·         Агнешките  ястия са популярни в Доспат. Голямо приложение намира смляното (телешко) месо, от което се приготвят редица ястия- кюфтета(пържени, на скара, печени на тикла), „Руло Стефани” и други.

·         Чеверме-печено на шиш агнешко, шилешко месо, което може да се приготви по няколко начина-традиционно на шиш , по селски-в зидан пещ , домашно-в домашна печка с дърва на фурна.



Много разпространена е капама по доспатски, която се приготвя от различни видове меса, зелеви сърми, кисело зеле и манатарка.
 Традиция през пролетта и лятото са барбекютата край язовира и по  беседки.

·         Клин-родопската баница,традиционно приготвяна от точени кори,ориз,сирене и яйца.



·         Пататник-ястие от настъргани картофи, лук, яйцаи подправки,което се запича в тиган, като се обръща от време на време до получаването на хрупкава коричка.


·         Ястия от пъстърва-изобилието от пъстърва в района я прави любим специалитет на жителите и гостите на града.



·         Любезните стопани посрещат гостите и с домашно приготвено сирене, кашкавал, мляко, сладко от горски ягоди и боровинки.





Салати

Картофена и млечна салата.
Градинските салати са доста характерни - домати и маруля,  често с няколко резена пресен лук, чушки, зеле, моркови и други зеленчуци, зелева салата, „Шопска салата”, ”Селска салата”.

Типични за Доспат са и консервираните салати и туршии, кисело зеле, кисели краставички, мариновани и печени чушки и различни видове напукани люти чушки, бобена салата, поради дългата зима.

Десерти

Като десерт обикновено се предлага баклава, реване, тулумбички, тиквеник, пити, кексове,халва и др.



Традиционните напитки

Чайове
Бикови чайове(жълт кантарион, риган, мащерка, лайка, липа, шипка, глог, зелен орех, хвойна, борово връхче), събрани и изсушени през лятото.

Сокове
„Сок от царници” - сок от черна боровинка
Джанков сок
Вишнев сок
Малинов сок
Капинов сок
Сок от бъз

Лангюр
Безалкохолна напитка от червена боровинка или киселица.



Бърканица
Традиционната безалкохолна напитка е бърканица - това е кисело мляко разтворено с вода, получено след обезмасляването му.

Кафе
Ароматното кафе е съществена част от живота на хората в Доспат. Вари се  в "джезве" типична малка метална кана. Поднася се с чаша чешмяна вода или минерална вода. Но класическото еспресо е също така, в офертата на заведенията за хранене.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДОСПАТ

Доспат е малко планинско градче, опияняващо със своите величествени гори и изключително чист въздух, който зарежда с енергия и жаж...