9 юни 2016 г.

ДОСПАТ

Доспат е малко планинско градче, опияняващо със своите величествени гори и изключително чист въздух, който зарежда с енергия и жажда за живот. Срещата с природата е повече от истинска и остава за дълго в сърцата на онези, които са били тук. Гостите на града възторжено заявяват: „Това я Швейцария на Балканите”. Идеалното място за отдих и туризъм, усещане за хармония и вечност. Доспат е съзерцанието на рибаря, безгрижието на детето, аромата на борова гора и духът на Родопа планина. При влизане в града се разкрива величествена гледка. От високо поглеждаш надолу и първата мисъл, която те спохожда е че си попаднал в рая.
Непосредствено до града е разположен язовир Доспат, който блести като елмаз, а отсреща по-високите склонове на западните Родопи са накацали къщички и хотели. Вековните гори от смърч и бял бор са навсякъде наоколо като пръстен около езерото, а въздуха опиянява с мириса на смола.
             Доспат и Доспатския край с неговите природни и исторически забележителности са част от българската природа. Тук ще откриете неповторими красоти и исторически факти от най-древни времена. С масивите си от борови и смърчови гори Доспатския край е непресъхващ извор на чист въздух, бистри и студени води. Тези природни дарове е оценявал човекът и в миналото, за да се засели и живее постоянно тук на 1250-1300м надморска височина.
Красотата му повече се изразява в боровите и елови гори, които го опасват от всички страни. Огромните възвишения - на запад Дъбрашкия рид и на северозапад Велийшкият дял, сякаш бдят над него. Още по- прекрасни са юлските и августовски топли вечери, когато въздухът ухае на зефир и прясно окосено сено. В този сезон доспатчани се радват най-много, че са избрали да живеят в този красив кът на Родопа, наричан от турците Доспат Балкан.
Заповядайте в Доспат и се почувствайте безгрижни - бъдете рибар, дете или просто турист. Разходете се край язовира, хапнете пъстърва, опитайте клин и разберете какво е това топчета от лана. Приказката започва тук...
Доспат и Родопският край с неговите природни и исторически забележителности са част от българската природа.
Красотата му повече се изразява в боровите и елови гори, които го опасват от всички страни.Огромните възвишения-на запад Дъбрашкия рид и на северозапад Велийшкият дял, сякаш бдят над него. Още по- прекрасни са юлските и августовски топли вечери, когато въздухът ухае на зефир и прясно окосено сено. В този сезон доспатчани се радват най-много, че са избрали да живеят в този красив кът на Родопа, наричан от турците Доспат Балкан.
Територия Доспат е разположена в югозападната част на Родопите и административно попада в област Смолян. На юг територията граничи с Република Гърция, на изток с община Девин, на север с община Батак, а на запад с община Сатовча. Територията включва един град Доспат 6 села. Територията се определя като високопланинска гранична територия.

1 коментар:

  1. Wooow, радвам се, че попаднах на тази публикация! С затаен дъх я прочетох и трябва да призная, че е страхотна! Успех!

    Поздрави, ☯ Кюстендил Новини и още нещо...

    ОтговорИзтриване

ДОСПАТ

Доспат е малко планинско градче, опияняващо със своите величествени гори и изключително чист въздух, който зарежда с енергия и жаж...